miercuri, 30 iulie 2008

Seminte Susan proprietati

-lipide 48 - 65 %, proteine 24%
-vitamine B, D, E, F.

Semintele de susan pe langa faptul ca au o mare valoare energetica, aduc un aport insemnat in afectiunile de nutritie, emoliente, cresc fertilitatea si sunt afrodisiace.

In amestec cu mierea ajuta la fixarea calciului in organism.

- bogat in fibre, minerale (printre care fosfor, calciu, fier, zinc, potasiu), in acizi grasi nesaturati (acidul oleic - peste 40%), acizi grasi poli-nesaturati (Omega 6 - 40% ) si 0,5% acid linolenic, elemente indispensabile organismului uman.

-La renumele sau de aliment contribuie si acidul folic (Vitamina B 9), esential in formarea celulelor, precum si lecitina un nutriment valoros pentru sistemul nervos, endocrin si cardiovascular.

-Susanul si-a dovedit calitatile ca depurativ, antioxidant, remineralizant, tonic in cazul tulburarilor de memorie, facilitand circulatia sangvina si digestia.

-Semintele de susan contin estrogen si sunt utile femeilor care-si doresc sa aiba sani mai mari,dacă sunt incluse în dieta zilnică vor avea cu siguranţă efectul scontat. Uleiul de seminţe de susan este şi el foarte util. Se aplică pe sâni, printr-un masaj circular uşor.

-Semintele de susan au valoare energetica mare si stimuleaza virilitatea. Unul dintre cele mai puternice afrodiziace este halvaua de miere si susan. Cunoscut in India ca "rasayana" (cel ce prelungeste viata), susanul starneste pasiunea.

-Uleiul de susan, obtinut prin pisarea semintelor, se pune in hrana vitelor, pentru fertilitate, dar este si un foarte bun afrodiziac pentru oameni, fiind folosit in masajul erotic.

-Iata o salata afrodiziaca: un manunchi de spanac proaspat, 2 linguri ulei de masline, 7-10 ciuperci proaspete, feliate, 12-15 cirese sau boabe de strugure si 4 linguri de seminte prajite de susan.

-Din seminte se poate obtine si faina, foarte bogata in aminoacizi si cu un continut de calciu de trei ori mai mare decât intr-o cantitate egala de lapte?

-Susanul este recomandat si in tratamentul insomniilor sau ca aport proteic in diferite afectiuni de nutritie. Semintele de susan sunt bogate in arginina, un aminoacid care contribuie la intârzierea aparitiei tumorilor, ajuta la detoxifierea ficatului si rinichilor si la intarirea sistemului imunitar. Tot arginina ajuta spermatogeneza, de unde si efectul de crestere a fertilitatii.

-susanul are efecte antireumatice si anticanceroase.
-datorita efectului antifungic si bactericid, uleiul se utilizeaza la tratamentul afectiunilor gingivale: afte bucale si gingivita. Pentru prevenirea parodontozei se aplica seara pe gingii, dupa spalarea normala a dintilor, doua-trei picaturi de ulei de susan. Se maseaza usor si se repeta tratamentul in fiecare seara, timp de minimum trei luni. Uleiul de susan are si efecte laxative. Uleiul rafinat are proprietati antioxidante.

Un comentariu:

Unknown spunea...

eu folosesc seminte de susan la salate,in laptele cu cereale dimineata si este f bun.toti din familie luam dimineata pe stomacul gol o lingurita de susan cu miere.schimbari vizibile:a disparut constipatia,nu mai am probleme cu insomnia si osteoporoza mi-o mentin in valori bune.MERITA sa incercati!